Ambassade Canada

Kan ik een visum of eTA aanvragen bij de ambassade?

Voor een vliegreis naar Canada hebben reizigers een geldige reistoestemming nodig. De enige uitzondering hierop zijn houders van een Canadees of Amerikaans paspoort. Canada kent niet alleen verschillende soorten visa, waarvan er een aantal online te verkrijgen zijn, maar ook een elektronische reistoestemming. Deze reistoestemming, het eTA Canada, is alleen online verkrijgbaar.

Ambassade van Canada geeft geen visa uit

De Canadese ambassade bevindt zich in Nederland in Den Haag en in België in Brussel. In principe is de ambassade alleen bedoeld voor Canadezen die in het buitenland wonen en die bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij het aanvragen van een (nieuw) paspoort of andere documenten. Er is geen consulaat van Canada in Nederland of België. Niet-Canadezen kunnen dan ook niet terecht bij een consulaat voor hulp bij het verkrijgen van een visum voor Canada. Gelukkig hebben de meeste toeristen en zakenreizigers geen visum nodig en kunnen zij gebruikmaken van het eenvoudig online aan te vragen eTA.

Er is dus geen consulaat van Canada in Nederland of België en reizigers naar Canada kunnen voor het verkrijgen van een reistoestemming ook niet terecht bij een ambassade van Canada. De activiteiten van de ambassade van Canada zijn namelijk gericht op de ondersteuning van Canadezen in het buitenland en het onderhouden en stimuleren van relaties tussen Canada en het desbetreffende land, in dit geval Nederland of België. De ambassade biedt geen consulaire dienstverlening aan personen die niet de Canadese nationaliteit hebben.

eTA online aanvragen vaak voldoende

De meeste Europese reizigers kunnen voor hun reis naar Canada gebruikmaken van een eTA, een elektronische reistoestemming die het visum vervangt. Voor het aanvragen van een eTA hoeft men gelukkig geen afspraak te maken bij de ambassade, maar hoeft slechts een digitaal aanvraagformulier te worden ingevuld. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om het eTA aan te kunnen vragen. Mocht u niet aan alle voorwaarden voldoen, moet u alsnog een visum aanvragen. De meeste visumaanvraagprocedures verlopen online.

Heeft u een visum nodig dat niet online kan worden aangevraagd? Voor het aanvragen van een visum voor Canada waarvoor geen online aanvraagprocedure bestaat, kunt u terecht bij een Visa Application Centre. Deze ligt in Nederland op loopafstand van de ambassade in Den Haag. Er is geen Visa Application Centre in België, dus Belgen kunnen of in Den Haag of Frankrijk terecht.

Online aan te vragen visa

1. eTA - electronic Travel Authorization

Deze elektronische reistoestemming is gemakkelijk aan te vragen. Als u en uw reis voldoen aan alle voorwaarden van het eTA Canada, is dit de eenvoudigste en goedkoopste optie. Om deze reistoestemming aan te vragen hoeft u enkel uw persoonlijke gegevens in te vullen in een online aanvraagformulier. Met dit formulier kunt u voor meerdere reizigers tegelijkertijd een aanvraag indienen, zolang u van elke reiziger hiervoor toestemming heeft en de paspoortgegevens van alle reizigers bij de hand heeft.

In sommige gevallen is het met een eTA ook mogelijk om een studie of uitwisseling te volgen.

Voor het aanvragen van een eTA Canada, kunt u niet terecht bij een zogeheten Visa Application Centre. De enige manier om het eTA te verkrijgen is via de genoemde online aanvraagprocedure. Een van de voordelen van deze reistoestemming is dat u geen foto of scan van het paspoort of andere documenten hoeft aan te leveren. U dient de paspoortgegevens van elke aanvrager uiterst zorgvuldig in te vullen. Als u een fout maakt in het formulier, is het eTA niet geldig en zult u opnieuw een aanvraag moeten indienen met de juiste gegevens.

Het aanvraagformulier van het eTA dat u op deze website kunt vinden, is voor uw gemak geheel in het Nederlands in te vullen.

Vraag nu een eTA aan met het Nederlandstalige aanvraagformulier

2. Tijdelijke verblijfsvisa

In het zeldzame geval dat u als Europese reiziger geen eTA Canada aan kunt vragen voor uw toeristische of zakelijke reis, moet u een tijdelijk verblijfsvisum aanvragen. Ook voor andere doeleinden, zoals werken of het volgen van een studie in Canada, heeft u soms een visum nodig in plaats van een eTA. Tijdelijke verblijfsvisa voor Canada kunnen enkel middels een online aanvraagformulier worden aangevraagd.

Voor het aanvragen van een visum Canada zijn meer gegevens nodig dan voor een eTA-aanvraag. Daarnaast is het voor een visumaanvraag nodig om documenten aan te leveren. Welke documenten u digitaal moet aanleveren verschilt per visumtype. Wat u in elk geval zult moeten aanleveren, is een digitale kopie van het paspoort dat u zult gebruiken voor uw reis naar Canada.

Wat zijn tijdelijke verblijfsvisa?

Tijdelijke verblijfsvisa zijn er in vier varianten: een bezoekersvisum, een studievisum, een werkvisum en een visum dat bedoeld is voor een combinatie tussen werk en vakantie. Het bezoekersvisum kan daarnaast worden onderverdeeld in nog vier categorieën. Een bezoekersvisum is bedoeld voor reizigers met een toeristisch of zakelijk reisdoel en is alleen nodig als de reiziger niet voldoet aan de voorwaarden van het eTA Canada. Het eTA biedt namelijk veelal dezelfde mogelijkheden als elke variant van het bezoekersvisum.

3. Express Entry voor permanente verblijfsvergunningen

Wie permanent in Canada wil gaan wonen, heeft een permanente verblijfsvergunning nodig. Een van de manieren om een permanente verblijfsvergunning voor Canada te verkrijgen, is via het Express Entry systeem. Dit systeem is bedoeld voor buitenlandse arbeiders met een specifieke bekwaamheid of specialisatie binnen hun werk die naar Canada willen emigreren. Het Express Entry systeem bestaat uit drie programma’s die elk net wat andere vereisten hebben.

Om in aanmerking te komen voor een de status van Permanent Resident (PR-status) via het Express Entry systeem, moet een aanvrager voldoen aan strenge voorwaarden. Tijdens de online aanvraagprocedure moet u verschillende vragen beantwoorden en daarnaast moet u verschillende documenten kunnen aanleveren om te bewijzen dat u aan de gestelde voorwaarden voldoet. Aan de hand van een puntensysteem wordt de bekwaamheid van de aanvrager beoordeeld. De kans op het verkrijgen van een PR-status wordt groter aan de hand van de voorwaarden waar de aanvrager aan voldoet.

Permanente verblijfsvergunningen

Op het Express Entry systeem na, zijn er geen andere mogelijkheden om online een permanente verblijfsvergunning aan te vragen. Er zijn echter wel verschillende andere manieren om in aanmerking te komen voor een PR-status.

Elk van deze andere mogelijkheden tot het verkrijgen van een PR-status verloopt in het geval van Nederland en België via een Visa Application Centre (VAC). In andere Europese landen verlopen deze procedures wellicht via een ambassade of consulaat van Canada.

Hier volgt een situatie waarin het mogelijk is een PR-status te verkrijgen. Stel, u heeft recentelijk op basis van een study permit een studie afgerond in Canada. In sommige gevallen is het mogelijk om deze tijdelijke verblijfsvergunning om te laten zetten in een permanente verblijfsvergunning. Daarvoor zult u echter een afspraak moeten maken bij een VAC, waar u bijvoorbeeld moet kunnen aantonen dat u uitzonderlijke academische prestaties heeft geleverd.

Vraag nu uw eTA Canada aan