eTA verlengen

Kan ik een eTA verlengen of vaker gebruiken?

Met het eTA Canada mag u per reis maximaal 6 maanden in Canada verblijven. Na de 6 maanden moet u het land verlaten. Een eTA is echter vijf jaar geldig, dus u kunt uw eTA voor meerdere reizen gebruiken en hoeft u niet telkens een nieuwe aan te vragen. Bevindt u zich al in Canada en wilt u langer dan 6 maanden blijven? Dat kan met het visitor record.

eTA verlengen?

U hoeft niet voor elke reis naar Canada een nieuwe eTA aan te vragen. Het is namelijk mogelijk om binnen de geldigheid van 5 jaar meerdere reizen naar Canada te maken. U moet daarbij wel in de gaten houden of het eTA waarmee u wilt reizen nog geldig is. Een eTA is in principe 5 jaar geldig, maar de geldigheid van uw eTA kan eerder vervallen. Bijvoorbeeld wanneer u een nieuw paspoort heeft aangevraagd, uw paspoort verlopen is of wanneer u niet meer voldoet aan de voorwaarden van het eTA Canada. Het is dus niet mogelijk om een eTA te verlengen. Zodra uw eTA is verlopen, moet u een nieuwe aanvragen. U kunt wel uw verblijf in Canada verlengen.

Meermaals naar Canada met een eTA

In theorie zou u na 6 maanden in Canada het land voor een korte periode kunnen verlaten, om vervolgens weer terug te gaan om opnieuw 6 maanden te verblijven. Dit kan echter voor argwaan zorgen bij de Canadese immigratiedienst. Het is namelijk niet de bedoeling het land kort te verlaten, alleen om de maximale verblijfsduur van 6 maanden te omzeilen. Reizigers die langer dan een half jaar naar Canada willen, moeten in plaats van een eTA een visum Canada aanvragen. Bij verdacht gebruik van een eTA, kunnen de Canadese autoriteiten reizigers een inreisverbod opleggen. Dat betekent dat een reiziger ondanks een geldig eTA, niet naar Canada kan reizen. Ook kunnen toekomstige eTA aanvragen geweigerd worden.

Wijzigingen doorgeven niet nodig

Als u nogmaals met uw eTA naar Canada wilt reizen hoeft u geen wijzigingen in uw gegevens door te geven aan de Canadese autoriteiten. Het maakt niet uit als u het eTA de vorige keer voor een zakenreis of overstap heeft aangevraagd en u dit keer voor een vakantie naar Canada gaat (of omgekeerd). Ook als uw adres gewijzigd is, is dit geen probleem. Het eTA blijft geldig, zolang u nog steeds in hetzelfde land woont en u nog steeds hetzelfde paspoort heeft.

Een visitor record aanvragen

Als u in Canada bent en u wilt toch langer blijven dan 6 maanden, kunt u eventueel een visitor record aanvragen. Het visitor record is een los document dat uitgegeven kan worden door officieren van de grenswacht in Canada. Het kan alleen uitgegeven worden als u zich in Canada bevindt. Bij uw eerste aankomst in Canada kan het al aangevraagd worden, maar het kan ook gedurende uw hele verblijf in Canada, wat normaal gesproken maximaal 6 maanden is. Let op: een aanvraag dient minimaal 30 dagen voor het einde van uw huidige toegestane verblijfsduur in Canada ingediend te worden. Op het document komt dan een nieuwe uiterlijke vertrekdatum uit Canada te staan. Het visitor record is geen visum en kan niet gebruikt worden om Canada in te reizen. Om Canada in te reizen is altijd een eTA of visum nodig. Bekijk daarom altijd op tijd of u een geldig eTA heeft.

U kunt uw verblijf in Canada dus verlengen. Let er wel op dat u met een visitor record niet voldoet aan de visumeisen voor Canada. Dit betekent dat u altijd moet beschikken over een geldig eTA of een visum als u voor korte tijd het land wilt verlaten en vervolgens weer terug wilt. Is de geldigheid van uw eTA verlopen, maar uw visitor record nog wel geldig? Dan moet u alsnog een nieuw eTA aanvragen om Canada in te mogen reizen.

Het visitor record om uw verblijf in Canada te verlengen kan online aangevraagd worden. Een online aanvraag wordt sneller behandeld en de status van de aanvraag is eenvoudig online bij te houden. Het is daarbij belangrijk dat u al uw gegevens juist invult.