In Canada gewoond?

eTA aanvragen als u in Canada heeft gewoond

Een eTA aanvragen is doorgaans verplicht voor Nederlandse reizigers die naar Canada willen reizen. Maar kijk wel eerst of u niet ooit in Canada hebt gewoond. Dit kan namelijk problemen opleveren met uw eTA-aanvraag.

Inschrijving verloopt niet

Als u ooit in Canada heeft gewoond, is de kans groot dat u in het Canadese bevolkingsregister staat ingeschreven. Een inschrijving in het Canadese bevolkingsregister verloopt nooit vanzelf. Het maakt niet uit of u tientallen jaren terug in Canada heeft gewoond en al uw andere Canadese documenten sindsdien zijn verlopen. Officieel staat u gewoon geregistreerd als Canadese staatsburger (citizen/national) of inwoner (permanent resident / landed immigrant / immigrant re├žu). Dit is ook het geval als u ooit een Canadese Permanent Resident Card (PR-card) of een Canadees paspoort heeft gehad.

Het probleem hierbij is dat inwoners en staatsburgers van Canada niet voldoen aan de voorwaarden om een eTA Canada aan te vragen, zelfs als zij al langere tijd niet meer in Canada wonen. Reizigers die met een Canadees paspoort of ander reisdocument kunnen reizen hoeven geen eTA of visum aan te vragen.

Hoe reis ik naar Canada?

Normaliter maakt het aanvragen van een eTA het zeer eenvoudig om naar Canada te reizen. Een eTA kan namelijk in enkele minuten online worden aangevraagd. Als u geregistreerd staat in het Canadese bevolkingsregister, vermoeilijkt dit het proces. U kunt dan geen eTA aanvragen. Om naar Canada te reizen heeft u een van de volgende mogelijkheden:

  • Met uw Canadese paspoort reizen. Het kan zijn dat u na al die jaren uw Canadese paspoort bent verloren. In dat geval kunt u bij de ambassade een nieuw paspoort aanvragen. Als u op korte termijn reist, kunt u een noodpaspoort aanvragen; deze worden sneller toegekend.
  • Met een PR-card reizen. Als u in het Canadese bevolkingsregister geregistreerd staat en momenteel in Canada bent, kunt u een nieuwe permanent resident card (PR-card) aanvragen. Zo kunt u na het verlaten van Canada ook weer terugkeren.
  • Met een permanent resident travel document reizen. Als u in het Canadese bevolkingsregister geregistreerd staat en u momenteel niet in Canada bent, kunt u mogelijk een permanent resident travel document (PRTD) aanvragen. Hiervoor geldt dat u in de afgelopen vijf jaar minimaal twee jaar in Canada bent geweest.
  • Met een ESTA via Amerika reizen. U kunt ook via de Verenigde Staten naar Canada reizen. Als u per bus, trein, boot of auto naar Canada reist heeft u geen eTA of visum nodig, enkel uw Nederlandse paspoort. U moet echter wel een ESTA aanvragen voor uw reis naar Amerika. Zonder ESTA komt u Amerika niet binnen.

Toch met een eTA of visum reizen

Als u toch met een eTA of visum wilt reizen, kunt u zich uitschrijven uit het Canadese bevolkingsregister. Dit is een tijdrovend proces, dus doe dit ruim van tevoren. Hier zitten ook nadelen aan vast. U kunt opgebouwde rechten in Canada, zoals een uitkering of pensioen, verliezen. Lees u dus goed in over de voor- en nadelen van het uitschrijven uit het Canadese bevolkingsregister. Als u uw status als inwoner of staatsburger officieel heeft opgezegd, kunt u een eTA of visum aanvragen voor uw reis naar Canada.

Vraag nu een eTA Canada aan