Visum of eTA Canada

Moet ik een visum of een eTA aanvragen?

Reist u naar Canada? Dan moet u een visum of een eTA aanvragen. Welk document u moet aanvragen, het eTA of een Canadees visum, hangt af van een aantal zaken. In dit artikel leest u welke reistoestemming u moet aanvragen om zonder problemen in Canada toegelaten te worden en te mogen verblijven met uw reisdoel.

Misschien helemaal geen visum of eTA nodig

Om te bepalen of u een eTA Canada of een visum moet aanvragen controleren we eerst of u überhaupt een reisdocument moet aanvragen om naar Canada te mogen reizen. Er zijn namelijk een aantal uitzonderingen voor de visumplicht en eTA-verplichting van Canada.

Canadees paspoort, Amerikaans paspoort, of diplomatenpaspoort

Bezit u een Canadees paspoort of een diplomatenpaspoort? Dan hoeft u niets aan te vragen en mag u zo naar Canada reizen. Bezit u een Amerikaans paspoort? Ook dan mag u zo naar Canada reizen, maar dan gelden voor u dezelfde regels als voor reizigers met een eTA, zoals de maximale verblijfsduur in Canada van 6 maanden.

In Canada gewoond

Heeft u ooit in in dit land gewoond en nooit officieel afstand gedaan van uw status van ‘citizen’, ‘permanent resident’ of ‘landed immigrant’? Dan gelden voor u wellicht andere regels, meer hierover leest u op de pagina met voorwaarden van het eTA.

Aankomst over land of water

Ten slotte maakt het uit hoe u aankomt in Canada. Het eTA is bedoeld voor reizigers die per vliegtuig in Canada arriveren. Indien u per boot of over land in Canada aankomt hoeft u voor vertrek geen reistoestemming aan te vragen.

Het financiele centrum van Canada

Wanneer een visum aanvragen?

In elk van de volgende situaties voldoet een eTA niet en bent u verplicht een visum aan te vragen voordat u mag beginnen met uw reis:

  • U wilt langer dan 6 maanden aaneengesloten in Canada verblijven
  • U wilt in Canada gaan studeren
  • U wilt in Canada gaan werken voor een Canadese werkgever*

* Een zakenreis waarbij u in dienst bent van een niet-Canadees bedrijf valt hier niet onder. Voor een zakenreis hoeft u enkel een eTA aan te vragen. Wel moeten uw reisplannen aan de overige voorwaarden van het eTA voldoen.

In dienst bij een Canadese werkgever

Indien u in dienst wilt treden bij een Canadese werkgever dient u een Work Permit aan te vragen. Dit is een werkvisum waarin een eTA is inbegrepen. U hoeft dus geen los eTA aan te vragen als u een Work Permit heeft ontvangen van de Canadese overheid.

Studeren in Canada

Indien u in Canada wilt gaan studeren dient u een Study Permit aan te vragen. Dit is een studievisum waarin tevens een eTA is inbegrepen. Ook indien u een Study Permit hebt ontvangen is het dus niet nodig een eTA aan te vragen om naar Canada te mogen reizen.

Visum aanvragen

Is één van bovenstaande situaties op uw reis van toepassing? Dan moet u een visum (of study- of workpermit) voor Canada aanvragen. Er zijn verschillende soorten visa voor Canada. Bekijk voor dat u deze aanvraagt goed welke variant van de visa Canada u nodig heeft voor uw reisdoel.

Wanneer een eTA Canada aanvragen?

Heeft u de informatie hierboven gelezen en blijkt hieruit dat een visum aanvragen niet nodig is? En dat u ook niet zonder visum of eTA naar Canada mag reizen? Dan is waarschijnlijk een van de volgende opties op uw reis van toepassing:

  • U gaat korter dan 6 maanden op vakantie naar Canada
  • U gaat korter dan 6 maanden op zakenreis naar Canada
  • U gaat korter dan 6 maanden vrienden en/of familie bezoeken in Canada
  • U vliegt via Canada naar een andere eindbestemming, lees ook overstap in Canada

In deze vier gevallen moet u een eTA aanvragen voor uw reis. U moet al over een goedgekeurd eTA beschikken voordat u uw bagage incheckt op vluchten naar Canada. Ook bij het boarden van uw vlucht wordt u alleen doorgelaten als u over een geldig eTA beschikt. Heeft u een overstap in Canada en verlaat u hierbij het vliegveld niet? Ook dan is een eTA Canada verplicht.

eTA Canada aanvragen

Moet u volgens bovenstaande informatie een eTA Canada aanvragen voor uw reis? Dan kunt u uw eTA-aanvraag indienen door op onderstaande knop te drukken. U wordt dan doorgestuurd naar de aanvraagpagina van het eTA Canada.