Studeren in Canada

Studeren in Canada met een eTA of een Study Permit

Wilt u in Canada studeren of deelnemen aan een opleiding of cursus? En heeft u vanwege uw nationaliteit geen visum nodig? Dan heeft u wel altijd een eTA nodig, ook als u een Study Permit heeft. Bij uw Study Permit ontvangt u automatisch een eTA. U hoeft dus nooit een losse aanvraag voor een eTA én een Study Permit in te dienen.

Study Permit niet altijd nodig

Met een eTA mag u maximaal zes maanden in Canada blijven. Als u voor uw studie, opleiding of cursus langer dan zes maanden in Canada wilt blijven, moet u altijd een Study Permit aanvragen. Maar als u korter dan zes maanden in Canada verblijft, is een Study Permit in veel gevallen niet nodig. Het voldoet vaak om alleen een eTA aan te vragen, wat tijd, geld en moeite bespaart.

In welke situaties is een Study Permit nodig?

Blijft u minder dan zes maanden in Canada, maar volgt u in die tijd een studie, opleiding of cursus die in volledigheid langer dan zes maanden duurt? Dan moet u toch een Study Permit aanvragen. Het is ook niet toegestaan om een programma dat langer dan zes maanden duurt, te verdelen over meerdere reizen naar Canada, behalve als u een Study Permit heeft.

In welke situaties is een Study Permit niet nodig?

Voor uitwisselingen geldt een uitzondering. Blijft u minder dan zes maanden in Canada en studeert u enkel in Canada als onderdeel van een uitwisselingsprogramma? Als de uitwisseling in totaal niet langer dan één semester duurt, heeft u daarvoor geen Study Permit nodig. Ook als de uitwisseling een deel is van een studieprogramma dat in totaal langer dan zes maanden duurt, zoals een bachelor- of masteropleiding. En ook als het semester zelf langer dan zes maanden duurt, al mag het verblijf dan niet langer dan zes maanden per bezoek bedragen.

Een Study Permit is niet nodig voor een zogenaamde “short-term course”, een cursus of studieprogramma dat geheel binnen zes maanden is afgerond. Zo'n cursus of studieprogramma mag bij iedere cursusaanbieder in Canada gevolgd worden. Dat hoeft dus geen door de overheid erkende en tot opleiding van buitenlanders bevoegde zogenaamde “Designated Learning Institution” (DLI) te zijn.

Scholieren en studenten

Scholieren en studenten hebben geen Study Permit nodig voor hun studie, als het gaat om een uitwisseling van één semester aan een Canadese school of universiteit. Een uitwisseling van één semester wordt gezien als een afgebakende cursus, waardoor een eTA toereikend is. Een buitenlandse student of scholier ontvangt doorgaans een uitnodigingsbrief of toelatingsbrief van de Canadese onderwijsinstelling. Daarin staat meestal ook of een Study Permit vereist is, of dat een eTA voldoende is. Houd er wel rekening mee dat het verblijf in Canada met een eTA nooit langer dan zes maanden aaneengesloten mag duren.

eTA aanvragen

Een bijbaan tijdens de studie in Canada

Het aanvragen van een Study Permit is vaak niet nodig, maar kan toch het overwegen waard zijn. Wie een Study Permit heeft, mag namelijk op of buiten de campus van de opleider werken en een salaris ontvangen. Op de campus mag men een onbeperkt aantal uur werken, maar voor werk buiten de campus geldt een maximum van 20 uur per week. Dit limiet geldt gedurende het hele studiejaar, maar niet in de reguliere vakantieperiodes van de opleidingsinstelling. Een Study Permit is niet toereikend als men structureel meer dan 20 uur buiten de campus wil werken. In dat geval moet een Work Permit worden aangevraagd.

Een eTA Canada is langer geldig dan een Study Permit

Zoals bovenin vermeld, krijgt u bij de toekenning van een Study Permit automatisch een eTA, waarmee u kunt inchecken op uw vlucht naar Canada. Omdat een Study Permit langer geldig kan zijn dan zes maanden, kan het zijn dat uw paspoort gedurende de geldigheid van de Study Permit zijn geldigheid verliest. Aangezien een eTA altijd aan één specifiek paspoort gekoppeld is, moet u in dat geval een apart eTA Canada aanvragen, als u - bijvoorbeeld na een vakantie in Nederland of België - terug naar Canada wilt vliegen. U moet dan met uw nieuwe paspoort een nieuw eTA aanvragen.

Aanvragen van Study Permit kost meer tijd en geld dan het aanvragen van een eTA

Het aanvragen van een Study Permit kost meer tijd en geld dan het aanvragen van een eTA. Voor een Study Permit moet u namelijk biometrische gegevens aanleveren en daarvoor moet u naar een Visa Application Centre, waar uw vingerafdrukken worden afgenomen en een foto van u wordt gemaakt. Voor het afnemen van de biometrische gegevens moet u behalve uw reiskosten ook een zogenaamde “Biometric fee” van 85 Canadese dollars betalen. Het verwerken van de biometrische gegevens voor een Study Permit kan na de afname nog tot 8 weken duren, terwijl een eTA al enkele uren tot dagen na het indienen van de aanvraag wordt toegekend.

Voor een eTA hoeft alleen een online aanvraagformulier ingevuld te worden. De kosten bedragen €29,95 per persoon.