eTA Canada

Het eTA Canada

Heeft u de Nederlandse of Belgische nationaliteit en reist u binnenkort naar Canada voor zaken of toerisme? Dan bent u verplicht een visum of eTA Canada aan te vragen voor vertrek. Zonder geldig visum of eTA wordt u niet toegelaten tot vliegtuigen met de bestemming Canada.

Het eTA in het kort:

  • Verplicht voor toeristen en zakenreizigers naar Canada
  • Het eTA is 5 jaar geldig, voor meerdere reizen
  • Elk verblijf in Canada mag maximaal 6 maanden duren
  • Het eTA is online aan te vragen middels het aanvraagformulier
  • Kosten: €24,95 per reiziger
  • Te betalen per iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard

Wat is een eTA?

Het eTA Canada is de reistoestemming die u nodig heeft om naar Canada te mogen vliegen. U moet uw eTA al aanvragen voordat u vertrekt, dat kan volledig online. Het eTA is een afkorting en staat voor Electronic Travel Authorization. Het wordt uitgegeven door de Canadese overheid aan reizigers naar Canada, die een paspoort bezitten dat is uitgegeven door de zogenaamde ‘visa exempt countries’. Hieronder vallen ook Nederland en België. Bezitters van een eTA kunnen naar Canada reizen zonder visum. Het aanvragen van een eTA Canada is goedkoper, eenvoudiger en sneller te regelen dan een visum. Een eTA kan volledig online worden aangevraagd. Sinds de invoering van het eTA is een visum voor Canada alleen nog nodig voor reizigers die langer dan zes maanden in Canada willen verblijven, in Canada willen studeren of in dienst willen treden bij een Canadese werkgever.

Meer informatie over: de verschillen tussen het eTA en visum voor Canada, de verschillende soorten visa voor Canada.

De procedure

U kunt uw eTA online aanvragen, middels een digitaal eTA-formulier. Meestal wordt het eTA binnen een dag toegekend, het kan echter voorkomen dat een aanvraag in uitzonderlijke gevallen tot maximaal drie dagen op zich laat wachten. Dat gebeurt voornamelijk indien het geautomatiseerde aanvraagsysteem besluit dat een aanvraag ook handmatig moet worden gecontroleerd door een douanebeambte van de Canadese overheid. Nadat een eTA aanvraag is goedgekeurd ontvangt de aanvrager direct een e-mail met de bevestiging van toekenning. Vanaf dat moment mag u uw bagage inchecken voor uw vlucht naar Canada en wordt u toegelaten bij het boarden van uw vliegtuig.

Meer informatie over: een eTA aanvragen, een eTA-spoedaanvraag indienen, de meest gestelde vragen over het eTA.

Het aanvragen van een eTA is goedkoper, eenvoudiger en sneller te regelen dan een visum.

Vertraging voorkomen bij de aanvraag van het eTA Canada

Normaal gesproken worden aanvragen voor het eTA Canada niet afgekeurd, tenzij de Canadese overheid vermoedt dat de reiziger een gevaar vormt voor de veiligheid of rechtshandhaving in Canada. De meeste afgekeurde eTA aanvragen hebben echter een andere reden: foutief ingevulde aanvraagformulieren. Een fout is snel gemaakt. Bijvoorbeeld door een paspoortnummer verkeerd over te nemen of een achtergrondvraag per abuis verkeerd te beantwoorden. Zelfs een klein foutje kan ertoe leiden dat uw aanvraag voor het eTA wordt afgekeurd en dat u zich eerst moet melden bij de ambassade van Canada, alvorens u alsnog een eTA Canada krijgt toegewezen. Probeer dit te voorkomen door extra oplettend te zijn bij het invullen van het aanvraagformulier.

Lees meer over het foutloos invullen van het eTA-formulier.

Een eTA voor een overstap in Canada

Vliegt u via Canada door naar een ander land? Ook dan moet u een visum of eTA aanvragen. Er is geen speciaal overstap eTA, hiervoor kunt u gewoon het normale eTA-aanvraagformulier invullen.

Meer informatie over: wanneer een eTA nodig is, een eTA voor een overstap in Canada

Canadese natuur

Geldigheidsduur van het eTA

Het eTA wordt afgegeven met een geldigheidstermijn van vijf jaar. Verloopt uw paspoort eerder? Dan vervalt tegelijk met uw paspoort ook de geldigheid van het eTA. Met uw nieuwe paspoort moet u dus opnieuw een eTA aanvragen voordat u opnieuw naar Canada mag reizen. Houdt er tevens rekening mee dat u ondanks de geldigheidstermijn van vijf jaar telkens maar maximaal zes maanden aaneengesloten in Canada mag verblijven. U mag dus meerdere malen naar Canada reizen met één eTA, mits u telkens binnen zes maanden weer Canada uit reist.

Lees meer over de geldigheidsduur van het eTA.

Het eTA wordt afgegeven met een geldigheidstermijn van vijf jaar. Verloopt uw paspoort eerder? Dan vervalt tegelijk met uw paspoort ook de geldigheid van het eTA.

Voorwaarden van het eTA Canada

Reizigers naar Canada moeten aan enkele voorwaarden voldoen om gebruik te mogen maken van een eTA. Zo moet de reis zakelijk of toeristisch zijn. Ook geldt een maximale verblijfsduur in Canada van zes maanden. Indien reizigers naar Canada in Canada willen studeren of in dienst willen treden bij een Canadees bedrijf zijn aanvullende Study Permits of Work Permits vereist. Ook reizigers die een strafrechtelijk verleden hebben, overdraagbare ziektes hebben of drugs gebruiken komen niet zonder meer in aanmerking voor een eTA. Ten slotte zijn er voorwaarden gesteld aan het paspoort van de reiziger, deze hebben met name te maken met de geldigheid en aanwezigheid van een digitale chip.

Lees meer over: de voorwaarden van het eTA, de paspoorteisen van het eTA.

Kosten en betaalmethoden

De kosten van het eTA bedragen €24,95 per persoon. U betaalt dus geen aanvullende transactiekosten of aanvraagkosten indien u betaalt met iDeal of Bancontact. Door te betalen in euro’s in plaats van Canadese Dollars weet u zeker dat u geen nadelen heeft van koerswisselingen en koersopslag van uw creditcardmaatschappij. Reizigers uit Nederland kunnen eenvoudig betalen met iDEAL, reizigers uit België kunnen gebruik maken van Bancontact. Tevens is het mogelijk gebruik te maken van een creditcard of PayPal.

Lees meer over de kosten en betaalmethoden van het eTA.

Nu een eTA aanvragen

Wilt u nu direct uw eTA aanvragen? Door op onderstaande knop te drukken wordt u doorgestuurd naar het formulier waarmee u uw eTA kunt aanvragen.

Overstap voor een vlucht naar Amerika

Reist u enkel naar Canada voor een overstap naar de Verenigde Staten van Amerika? Houd er dan rekening mee dat u ook een ESTA nodig heeft. Een ESTA is een reistoestemming voor Amerika die vergelijkbaar is met het eTA voor Canada. Indien u in één van de twee landen landt voor een overstap en doorreist naar het andere land, dan moet u zowel een eTA als een ESTA aanvragen.