eTA Canada

Het eTA, de reisvergunning voor Canada

Reist u binnenkort naar Canada voor een zakelijke of toeristische reis en heeft u een Nederlands of Belgisch paspoort? Dan moet u voor vertrek een visum of een eTA aanvragen. Zonder geldige reisvergunning mag u niet aan boord van uw vlucht naar Canada.

Het eTA in het kort:

  • Het eTA is verplicht voor een vakantie, familiebezoek, zakenreis of overstap in Canada.
  • Het eTA is 5 jaar geldig en kan voor voor meerdere reizen gebruikt worden.
  • Elk verblijf in Canada mag maximaal 6 maanden duren.
  • Het eTA is eenvoudig aan te vragen met een online aanvraagformulier.
  • De kosten voor een standaard aanvraag bedragen € 29,95 per reiziger.
  • U kunt uw aanvraag betalen met iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard.

Wat is een eTA?

De afkorting eTA staat voor electronic Travel Authorization. Met deze reisvergunning mag men zonder visum naar Canada vliegen. Het eTA wordt uitgegeven door de Canadese overheid en dient voor vertrek online te worden aangevraagd. Om in aanmerking te komen voor een eTA moeten reizigers een paspoort bezitten dat is uitgegeven door een van de zogenaamde ‘visa exempt countries’. Hieronder vallen ook Nederland en België.

Een eTA is goedkoper, eenvoudiger en sneller te regelen dan een visum, onder andere omdat deze reisvergunning volledig online kan worden aangevraagd. Sinds de invoering van deze digitale reisvergunning is een visum alleen nog nodig voor reizigers die langer dan 6 maanden in Canada willen verblijven of die vanwege andere redenen niet voldoen aan de voorwaarden van het eTA. Bekijk ook de pagina’s met meer informatie over het verschil tussen een eTA en een visum voor Canada en over de verschillende soorten visa voor Canada.

Hoe vraagt u het eTA aan?

U kunt het eTA Canada volledig online aanvragen met behulp van een digitaal aanvraagformulier. In de meeste gevallen wordt het eTA binnen 5 dagen toegekend. Het kan echter voorkomen dat de verwerking van een aanvraag langer duurt, bijvoorbeeld in het geval van een steekproefcontrole door de immigratiedienst. Als uw aanvraag wordt onderworpen aan een steekproefcontrole, moet deze aanvullend handmatig worden gecontroleerd door een beambte van de Canadese immigratiedienst. Na goedkeuring van een eTA-aanvraag ontvangt u direct een e-mail ter bevestiging. Vanaf dat moment heeft u de benodigde reistoestemming om toegelaten te worden tot vluchten naar Canada en kunt u al uw bagage inchecken.

Op deze website vindt u verschillende pagina’s over de Canadese reisvergunning. Zo is er een pagina met meer informatie over het indienen van een standaardaanvraag, maar ook over het indienen van een eTA-aanvraag met spoed. Bekijk eventueel ook de meest gestelde vragen over het eTA.

Een eTA is goedkoper, eenvoudiger en sneller geregeld dan een visum.

Voorkom vertraging bij het aanvragen van het eTA Canada

De meeste aanvragen voor het eTA Canada worden goedgekeurd. Aanvragen worden over het algemeen alleen afgekeurd als de Canadese overheid vermoedt dat de reiziger mogelijk een veiligheidsrisico of een gevaar voor de rechtshandhaving in Canada vormt. Bij het grootste deel van de eTA-aanvragen die worden afgewezen, ligt de reden echter elders. Vaak is de afwijzing namelijk te wijten aan een fout in het ingevulde aanvraagformulier.

Fouten ontstaan bijvoorbeeld door het verkeerd overnemen van het paspoortnummer of het per ongeluk verkeerd beantwoorden van een van de achtergrondvragen. Een klein foutje kan er al toe leiden dat uw aanvraag wordt afgekeurd. Als uw aanvraag is afgekeurd door een fout die u heeft gemaakt bij het invullen van het aanvraagformulier, kunt u een nieuw eTA aanvragen. U kunt dit voorkomen door zeer goed op te letten bij het invullen van het aanvraagformulier. Als u geen fout kunt ontdekken, moet u in het geval dat uw eTA-aanvraag wordt afgekeurd alsnog een afspraak maken bij een Visa Application Centre (VAC) voor Canada om een visum aan te vragen.

Een eTA voor een overstap in Canada

Vliegt u vanuit Canada door naar een ander land? Ook in dit geval dient u al voor vertrek een visum of eTA aan te vragen. Er is geen speciaal eTA voor een overstap in Canada, dus u kunt het gebruikelijke aanvraagformulier invullen. Lees de andere pagina’s op deze website voor meer informatie over wanneer een eTA nodig is en hoe het eTA te gebruiken voor een overstap in Canada.

Canadese natuur

Geldigheidsduur van het eTA

Het eTA heeft een geldigheidstermijn van 5 jaar. Verloopt uw paspoort binnen deze 5 jaar? Dan is naast uw oude paspoort ook uw eTA niet meer geldig. Heeft u gedurende de geldigheistermijn van 5 jaar een nieuw paspoort gekregen en wilt u (opnieuw) naar Canada reizen? Dan heeft u dus ook een nieuw eTA nodig. Let op: dat de geldigheidstermijn 5 jaar bedraagt, betekent niet dat u 5 jaar in Canada mag blijven. Met deze reistoestemming mag u per bezoek maximaal 6 achtereenvolgende maanden in Canada verblijven. U kunt met hetzelfde eTA wel meerdere malen naar Canada reizen, op voorwaarde dat u Canada iedere keer weer binnen 6 maanden verlaat.

Lees meer over de geldigheidsduur van het eTA.

Het eTA heeft een geldigheidsduur van vijf jaar. Verloopt uw paspoort voordat deze vijf jaar voorbij zijn? Dan is naast uw paspoort ook uw eTA vanaf dat moment niet meer geldig.

Voorwaarden van het eTA Canada

Reizigers moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het eTA. Zo moet de reis van zakelijke of toeristische aard zijn. Ook mag uw verblijf in Canada niet langer dan 6 aaneengesloten maanden duren. Een korte studie van maximaal 6 maanden is ook mogelijk met een eTA. Reizigers die voor langere periode in Canada willen studeren of die willen gaan werken voor een Canadese organisatie of voor een bedrijf dat in Canada gevestigd is, hebben aanvullend een study permit of work permit nodig.

Verder gelden er voorwaarden met betrekking tot de geldigheid van het paspoort van de reiziger. Zo moeten het paspoort dat gebruikt wordt voor de eTA-aanvraag en de reis naar Canada onder andere voorzien zijn van een digitale chip met biometrische informatie over de reiziger. Lees hierover meer over de pagina over de paspoorteisen voor het verkrijgen van een eTA.

Reizigers die een veroordeling op hun naam hebben staan, die een of meerdere overdraagbare ziektes hebben, of die drugs gebruiken niet in aanmerking voor een eTA.

Kosten en betaalmethoden

Een standaardaanvraag voor het eTA Canada kost €29,95 per persoon. U kunt betalen met iDEAL of Bancontact, maar ook met creditcard of via PayPal. Er worden geen aanvullende transactiekosten of aanvraagkosten in rekening gebracht. Omdat u de kosten in euro’s voldoet en niet in Canadese dollar, ondervindt u bovendien geen nadeel van eventuele koerswisselingen of de koersopslag die wordt gerekend door uw creditcardmaatschappij.

Lees hierover meer op de pagina over de kosten van het eTA en de beschikbare betaalmethoden.

Direct online een eTA-aanvraag indienen

Weet u voldoende en wilt u direct beginnen met het aanvragen van uw eTA Canada? Klik op onderstaande knop en u wordt doorgestuurd naar het online aanvraagformulier.

In Canada overstappen op een vlucht naar Amerika

Reist u alleen naar Canada om hier over te stappen op een vlucht naar de Verenigde Staten van Amerika? Dan heeft u naast het eTA Canada een ESTA voor Amerika nodig. Het ESTA is een reistoestemming voor Amerika die vergelijkbaar is met het eTA voor Canada. Als u per vliegtuig in Canada aankomt en vervolgens doorreist naar de Verenigde Staten, heeft u dus zowel een eTA als een ESTA voor Amerika nodig.