eTA Canada FAQ

Veelgestelde vragen over het eTA Canada

Reist u naar Canada en hebt u een vraag over het eTA? In deze lijst met veelgestelde vragen zijn de antwoorden te vinden op de vragen die vaak worden gesteld over het eTA Canada. U vindt hier antwoord op de vraag of u een eTA nodig heeft, aan welke voorwaarden u moet voldoen en hoe u het eTA kunt aanvragen.

Heb ik een eTA Canada nodig?

Alle reizigers naar Canada hebben een eTA Canada nodig, op een paar uitzonderingen na. Deze uitzonderingen gelden voor reizigers die in het bezit zijn van een Canadees paspoort, visum of PR-card, reizigers die aankomen over land of over zee, diplomaten en cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappijen.

Lees meer over dit onderwerp in het artikel ‘eTA Canada nodig?’.

Hoe kan ik een eTA aanvragen?

Dat kan heel eenvoudig door het aanvraagformulier in te vullen, de betaling te voldoen en te wachten tot het wordt toegekend. Daarvan ontvangt u een e-mail ter bevestiging. Het eTA wordt binnen 72 uur toegekend, spoedaanvragen gemiddeld al na 18 minuten.

Hoe kan ik een eTA aanvragen met spoed?

Dat kan door hetzelfde formulier in te vullen en hierbij aan te vinken dat de aanvraag met spoed moet worden behandeld. Ongeveer 97% van alle aanvragen die met spoed worden ingediend, worden binnen 20 minuten goedgekeurd.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Er zijn een aantal voorwaarden om gebruik te mogen maken van de eTA-reistoestemming. De belangrijkste voorwaarden zijn dat u per vliegtuig moet aankomen in Canada, dat u reist met een zakelijk of toeristisch doel, dat u niet in dienst gaat bij een Canadees bedrijf en dat u niet gaat studeren in Canada. Als u gaat studeren of werken in Canada is weliswaar een eTA toch benodigd, maar krijgt u deze automatisch bij het ontvangen van een studie- of werkvergunning. Een aparte aanvraag indienen is dus niet nodig.

Ook zijn er voorwaarden aan het eTA verbonden die te maken hebben met risicofactoren, waaronder ziektes, verslavingen en een crimineel verleden. Ten slotte is het belangrijk dat uw paspoort voldoet aan de paspoortvereisten.

Hoe kan ik mijn eTA betalen?

Het is mogelijk de betaling van het eTA uit te voeren met iDeal of Bancontact, creditcard of PayPal.

Hoe lang is mijn eTA Canada geldig?

Het eTA is 5 jaar geldig na toekenning, of totdat het paspoort verloopt waarmee het eTA is aangevraagd. Elk verblijf in Canada mag maximaal 6 maanden duren.

Hoe lang mag ik in Canada blijven met een eTA?

Het is toegestaan maximaal zes maanden aaneengesloten in Canada te verblijven met een eTA. Wilt u langer in Canada blijven? Vraag dan een visum aan.

Mag ik meerdere keren Canada inreizen met één eTA?

Ja, gedurende de geldigheidstermijn van 5 jaar mag een onbeperkt aantal keer naar Canada worden gereisd.

Mag ik werken in Canada met een eTA?

Een zakelijke reis maken naar Canada is toegestaan met een eTA, maar in dienst treden bij een Canadese organisatie niet. Om voor een Canadese organisatie te gaan werken is een Work Permit vereist. Bij de afgifte van een Work Permit wordt automatisch ook een eTA toegekend. Is het Work Permit nog geldig, maar het tegelijk afgegeven eTA niet meer? Dan kunt u een nieuwe losse aanvraag voor het eTA indienen en kunt u naar Canada reizen om er te gaan werken.

Mag ik studeren in Canada met een eTA?

Niet zondermeer; hiervoor is zowel een eTA als een Study Permit vereist. Bij het ontvangen van een Study Permit wordt automatisch ook een eTA toegekend. Is het Study Permit nog geldig, maar het eTA niet meer (bijvoorbeeld doordat u een nieuw paspoort heeft ontvangen), dan is het aanvragen van een nieuw eTA voldoende om (weer) naar Canada te reizen en te gaan studeren in Canada.

Kan ik een eTA aanvragen met spoed?

Ja, spoedaanvragen worden gemiddeld na 18 minuten afgegeven. Toch kan het in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat een toekenning na een spoedaanvraag 72 uur op zich laat wachten. Hierover geeft de Canadese overheid geen enkele garanties. Spoedaanvragen kunnen worden ingediend door het reguliere aanvraagformulier in te vullen. Hierbij dient de optie ‘spoedaanvraag’ te worden aangevinkt. Vervolgens wordt een toeslag van €17,50 gerekend voor de spoedprocedure.

Wat moet ik invullen in het aanvraagformulier?

Het formulier bevat vragen over de aanvrager en de reiziger; het is mogelijk voor iemand anders een aanvraag in te dienen. Tevens is het mogelijk voor meerdere reizigers tegelijk een eTA te regelen, middels één formulier. De vragen betreffen contactgegevens, paspoortgegevens, werkgeversgegevens, en risico-vragen. Lees meer over het aanvraagformulier.

Kan ik een fout in het aanvraagformulier herstellen?

Dat kan tot het moment dat de aanvraag is betaald. Vanaf dat moment wordt de aanvraag direct in behandeling genomen en is het niet meer mogelijk wijzigingen door te voeren. Indien u ontdekt dat er een veld foutief of onvolledig is ingevuld, kunt u direct een nieuwe aanvraag indienen. Hiervoor moet opnieuw worden betaald. Restitutie is onder geen beding mogelijk.

Krijg ik mijn geld terug als ik het eTA niet gebruik?

Nee, dit is niet mogelijk.

Hoelang duurt het voordat ik mijn eTA ontvang?

Alle aanvragen worden direct in behandeling genomen. Vaak resulteert dit nog dezelfde dag in een toegekend eTA. Het kan echter tot 72 uur duren voordat een eTA is toegekend. Er wordt daarom aangeraden de aanvraag direct in te dienen nadat u heeft besloten naar Canada te reizen. Gezien de lange geldigheidsduur van vijf jaar is het meestal geen probleem als de geldigheid van een eTA wat eerder ingaat dan de start van de reis. Spoedaanvragen resulteren bijna altijd binnen 20 minuten in een goedgekeurde reistoestemming.

Ik heb een overstap in Canada, moet ik een eTA aanvragen?

Ja. Zelfs als u het vliegveld niet verlaat tijdens uw overstap in Canada is het verplicht een eTA aan te vragen. De enige uitzondering geldt voor reizigers die via Canada naar de Verenigde Staten van Amerika reizen, een ESTA bezitten, alleen stoppen om bij te tanken en niet uit het vliegtuig stappen voordat ze weer doorvliegen.

Mijn eTA-aanvraag is geweigerd, wat nu?

Allereerst komt het zelden voor dat een eTA-aanvraag wordt afgekeurd. Afkeuring kan twee oorzaken hebben: foutief of onvolledig aangeleverde informatie bij het aanvragen of de beoordeling van de Canadese douane dat u een bedreiging kunt vormen voor de veiligheid of gezondheid van Canadese staatsburgers. In het geval van foutief ingevulde gegevens is het mogelijk een nieuwe aanvraag in te dienen.

Een klassiek gebouw in Canada

Heb ik een eTA nodig als ik per auto of boot in Canada aankom?

Nee, alleen bij aankomst per vliegtuig is het nodig een eTA aan te vragen. Afhankelijk van uw reisdoel kan het alsnog nodig zijn een visum aan te vragen om Canada in te mogen reizen per over land of over zee.

Wat kost een eTA Canada?

Het eTA kost €29,95 per reiziger. Voor spoedaanvragen wordt een toeslag van €17,50 per reiziger gerekend. Er zijn geen aanvullende kosten, dus geen transactiekosten, wisselkoersfluctuaties, servicekosten of anderszins.

Waaraan moet mijn paspoort voldoen?

Het paspoort moet tot minimaal een dag na vertrek uit Canada geldig zijn. Ook moet het paspoort waarmee naar Canada wordt gereisd hetzelfde paspoort zijn als waarmee het aanvraagformulier is ingevuld. Lees meer over de paspoortvereisten.

Is mijn eTA van een vorige reis nog geldig?

Als uw eTA minder dan vijf jaar geleden voor het einde van het door u geplande bezoek aan Canada is toegekend en het paspoort waarmee het eTA toen is aangevraagd ook nog gedurende de gehele reis geldig is, dan is het eTA nog te gebruiken.

Kan ik een groepsaanvraag doen voor meerdere eTA’s?

Ja, tijdens één aanvraag met één aanvraagformulier kunnen voor meerdere reizigers tegelijk eTA’s worden aangevraagd.

Kan ik namens iemand anders een eTA aanvragen?

Ja. Hiervoor heeft u wel de paspoortgegevens en werkgeversgegevens van de reiziger nodig, alsmede diens toestemming om het eTA aan te vragen.

Hebben kinderen ook een eTA nodig?

Ja. Ook kinderen hebben een eigen paspoort en een eigen eTA nodig.

Waarom heb ik een eTA nodig?

Het eTA is een voorzorgsmaatregel van de Canadese overheid om mensen die mogelijk een bedreiging vormen voor de veiligheid van Canada en haar inwoners uit het land te weren. Bij elke aanvraag wordt daarom gecheckt of de reiziger voorkomt in een zwarte lijst van ongewenste bezoekers. Tevens wordt een risicoprofiel gemaakt op basis van de overige ingevulde gegevens.

Is een eTA hetzelfde als een visum?

Nee. Lees hier meer over het verschil tussen een eTA en een visum.

Moet ik mijn eTA uitprinten en meenemen op reis?

Dat is strikt genomen niet noodzakelijk. Wanneer u uw bagage wilt inchecken op een vlucht naar Canada, of een vliegtuig wilt boarden dat naar Canada gaat, wordt door de luchtvaartmaatschappij gecheckt of voor u een geldig eTA is uitgegeven. Indien u op het allerlaatste moment een eTA hebt aangevraagd kan het zijn dat uw luchtvaartmaatschappij vraagt om uw eTA-nummer of J-nummer. Dat nummer vindt u in de bevestiging van het toegekende eTA.

Is dit de officiële website van de Canadese douane?

Deze website heeft als doel reizigers wegwijs te maken in de regels rondom het eTA voor Canada. Tevens wordt bezoekers de mogelijkheid geboden het eTA aan te vragen. Deze website maakt echter op geen enkele wijze deel uit van de Canadese douane of overheid.