Reizen naar Canada tijdens corona (COVID-19)

Reizen naar Canada weer mogelijk

Sinds 1 oktober 2022 mogen toeristen en zakenreizigers weer naar Canada reizen zonder een vaccinatiebewijs of testbewijs te moeten tonen. Daardoor is reizen naar Canada beduidend eenvoudiger geworden. Het is nog wel verplicht om een eTA Canada aan te vragen. Lees hier over de actuele coronasituatie in Canada, welke maatregelen nog gelden en hoe u een eTA kunt aanvragen.

Laatste coronamaatregelen voor reizen naar Canada afgeschaft

Canada heeft lang te kampen gehad met de gevolgen van corona (covid-19). Veel personen werden ernstig ziek door een corona-infectie wat leidde tot een ongekende druk op de gezondheidszorg. Tussen de uitbraak van het virus begin 2020 tot de herfst van 2022 zijn meer dan 45.000 Canadezen aan de gevolgen van corona overleden. Een nog veel groter gedeelte van de bevolking maakte een ernstig ziekteverloop mee en een aantal mensen lijdt nog steeds dagelijks onder de symptomen van long covid. Vanwege de ernst van de coronapandemie besloot Canada om een aantal maatregelen in te voeren, waaronder een grenssluiting.

Toch er is ook reden tot optimisme, want de besmettingsaantallen in Canada zijn sterk gedaald ten opzichte van begin 2022. Mede door de succesvolle vaccinatiecampagne zijn de coronabesmettingen in de meeste gevallen ook niet ernstig, waardoor het virus nog maar nauwelijks invloed heeft op de openbare gezondheidsvoorzieningen. Deze ontwikkeling had een stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen tot gevolg. Per 1 oktober 2022 zijn de laatste coronamaatregelen voor internationale reizigers opgeheven. Reizigers hoeven dus alleen nog een eTA Canada aan te vragen.

Geen vaccinatiebewijs of testbewijs meer nodig

Bijna een jaar lang mochten uitsluitend personen naar Canada reizen die volledig tegen het coronavirus gevaccineerd zijn. Ongevaccineerde en niet volledig gevaccineerde reizigers moesten een uitzondering hierop aanvragen die alleen in uiterst zeldzame gevallen werd verstrekt. Dit behoort inmiddels tot de verleden tijd. De Canadese overheid heeft namelijk onlangs aangekondigd dat het land de vaccinatiestatus van inkomende reizigers niet meer gaat controleren.

Bent u van plan om binnenkort naar Canada te reizen? U hoeft per direct geen vaccinatiebewijs meer te tonen om het land binnen te komen. Gevaccineerde, ongevaccineerde en niet volledig gevaccineerde reizigers kunnen dus probleemloos naar Canada reizen. Ook het afnemen van een coronatest voor vertrek is niet meer noodzakelijk. Zelfs ongevaccineerde reizigers kunnen naar Canada reizen zonder dat ze een testbewijs moeten tonen. Let op: u moet nog wel een eTA Canada aanvragen voordat u naar Canada reist.

Het coronavirus in Canada

Testen bij aankomst afgeschaft

Tot 1 oktober 2022 kon iedere inkomende reiziger bij aankomst in Canada voor een steekproefsgewijze coronatest (test on arrival) worden uitgekozen. Dit leidde bij de gekozen reizigers tot vertragingen en zorgde daardoor voor veel frustratie. Ook deze coronamaatregel werd in oktober afgeschaft, waardoor de aankomst in Canada beduidend aangenamer is. Nadat de douane uw paspoort, uw eTA en uw bagage heeft gecontroleerd, kunt u Canada vrij en op eigen pad ontdekken. U hoeft na aankomst ook niet in quarantaine te gaan.

ArriveCAN niet meer verplicht

Canada gebruikt een app om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen en om inkomende reizigers te registreren. Deze heet ArriveCAN. Tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie was dit een erg belangrijk onderdeel van de Canadese corona-aanpak, maar inmiddels acht de overheid het gebruik van de app niet meer noodzakelijk. Het is voor inkomende reizigers niet meer verplicht om de ArriveCAN app te gebruiken of om hun reis via de webversie van ArriveCAN te registreren.

Nog wel verplicht: eTA aanvragen

Ondanks dat Canada alle coronagerelateerde maatregelen voor inkomende reizigers heeft opgeheven, zijn er nog een aantal algemene voorwaarden waar reizigers naar Canada rekening mee moeten houden. Iedere reiziger moet een eTA of een visum hebben om naar Canada te mogen reizen. Uitgezonderd zijn alleen personen die over een Canadees of Amerikaans paspoort beschikken. Voor de meeste Nederlandse reizigers zal een eTA voor een reis naar Canada voldoen. Een eTA is eenvoudiger aan te vragen dan een visum, want voor het eTA moet alleen een digitaal aanvraagformulier worden ingevuld. Het eTA wordt vervolgens elektronisch aan het paspoort van de aanvrager gekoppeld en wordt vaak binnen 3 dagen goedgekeurd.

Als u via Canada naar Amerika reist, moet u ook een ESTA USA aanvragen. Zonder ESTA komt u Amerika niet in.

Terugkeer naar Nederland

Ook bij terugkeer naar Nederland zijn er geen coronaregels meer van toepassing. U hoeft geen gezondheidsverklaring in te vullen, er is geen testplicht meer en u hoeft geen vaccinatiebewijs te laten zien.

Nu het eTA voor Canada aanvragen