Reizen naar Canada tijdens corona (COVID-19)

Reizen naar Canada weer mogelijk

Sinds 7 september 2021 zijn toeristen en zakenreizigers weer welkom in Canada. De Canadese overheid heeft het reisverbod voor reizigers uit de EU en het Verenigd Koninkrijk opgeheven. Om naar Canada te reizen moet men echter wel aan enkele voorwaarden voldoen, zoals een eTA Canada aanvragen. Hieronder leest u wat deze voorwaarden zijn.

Volledige vaccinatie nodig

Toeristische reizen naar Canada zijn weer mogelijk. Ook mag men weer naar het land reizen voor zakenreizen en andere niet-essentiële reisdoelen. Iedere reiziger naar Canada, ongeacht het reisdoel, moet volledig gevaccineerd zijn. Ongevaccineerde volwassen reizigers mogen niet op vakantie of zakenreis naar Canada. Reizigers moeten gevaccineerd zijn met een vaccin dat geaccepteerd wordt in Canada. Dit zijn:

  • Moderna (twee doses)
  • Pfizer-BioNTech (twee doses)
  • AstraZeneca (twee doses)
  • Janssen / Johnson & Johnson (één dosis)

De laatste vaccinatie moet minimaal 14 dagen voor het vertrek naar Canada zijn toegediend. Het vaccinatiebewijs moet u minimaal 72 uur voor vertrek uploaden in een speciale app van de Canadese overheid, de ArriveCAN app. U moet ook in het bezit zijn van de originele documenten, digitaal of op papier. Hier kan namelijk om gevraagd worden bij aankomst of tijdens uw verblijf in Canada.

Naast volledige vaccinatie is een eTA Canada of visum ook verplicht om Canada binnen te komen. Omdat het eTA vijf jaar geldig is, kan het al voor uw laatste vaccinatie aangevraagd worden. Volledig gevaccineerde reizigers hoeven na aankomst in Canada niet in quarantaine.

Het coronavirus in Canada

Reizen met ongevaccineerde kinderen

Ook ongevaccineerde minderjarige kinderen mogen met hun ouders naar Canada reizen, zolang de ouder, begeleider of voogd volledig gevaccineerd is. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, gelden er na de aankomst in Canada verschillende quarantaineregels:

  • Jonger dan 11 jaar: Niet in quarantaine
  • Tussen 12 en 17 jaar: 14 dagen in quarantaine, tenzij volledig gevaccineerd

Niet-volledig gevaccineerde kinderen tussen 12 en 17 jaar oud moeten in totaal drie coronatests laten afnemen: een voor vertrek, en twee bij aankomst. Voor kinderen gelden dezelfde regels als voor volwassenen: antigeentests worden niet geaccepteerd en men kan ter vervanging ook een positieve uitslag aanleveren van minimaal 14 tot maximaal 180 dagen oud.

Ook kinderen moeten een eigen eTA Canada hebben. Een eTA kan voor meerdere personen tegelijk aangevraagd worden, waardoor u uw eigen aanvraag met die van uw kinderen kunt combineren. De prijs per eTA blijft echter hetzelfde, ook bij groepsaanvragen.

Reizigers die overstappen

Alleen volledig gevaccineerde reizigers kunnen een overstap maken in Canada. U moet een geldig eTA in bezit hebben. U hoeft uw reis niet in de ArriveCAN app te registreren en u wordt ook niet gekozen voor een “test on arrival”. Onder deze voorwaarden mag u de terminal niet verlaten, mag uw overstap niet meer dan 24 uur duren en moet uw bagage al zijn ingecheckt voor de eindbestemming. Wilt u toch de terminal verlaten? Dan moet uw reis wel in de ArriveCAN app geregistreerd worden.

Als u via Canada naar Amerika reist, moet u ook een ESTA USA aanvragen. Zonder ESTA komt u Amerika niet in.

Naar Canada reizen is sinds september weer mogelijk. Een geldig eTA is verplicht.

eTA Canada aanvragen

Terugkeer naar Nederland

Bij terugkeer naar Nederland zijn er geen regels meer van toepassing. U hoeft geen gezondheidsverklaring in te vullen, er is ook geen testplicht en u hoeft uw vaccinatiebewijs ook niet te laten zien.