Het coronavirus in Canada

Het coronavirus en reizen met een eTA Canada

Als gevolg van de door de Canadese overheid getroffen maatregelen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen, is het momenteel niet mogelijk om naar Canada te reizen met een eTA. Op deze pagina leest u waar u rekening mee dient te houden en wat voor impact dit heeft op uw eTA.

Corona (Covid-19) in Canada

Het aantal bevestigde besmettingen in Canada is inmiddels opgelopen tot meer dan honderdduizend personen en er zijn bijna tienduizend Canadezen overleden aan Covid-19. De Canadese overheid heeft daarom maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het virus terug te dringen. Zo worden momenteel alleen Canadese staatsburgers en hun directe familie, permanente inwoners en in enkele gevallen ook Amerikaanse staatsburgers toegelaten tot Canada. Er is een inreisverbod ingesteld voor overige reizigers.

Het coronavirus in Canada

Gevolgen voor reizen naar Canada en het eTA

Het tijdelijke inreisverbod geldt ook voor reizigers die al in het bezit zijn van een geldig eTA. Het is nog niet bekend tot wanneer het inreisverbod van kracht zal zijn. Mogelijk worden reizigers op korte termijn weer onder bepaalde voorwaarden toegelaten, maar hier is nog geen uitsluitsel over gegeven door de Canadese overheid.

Aanvragen van een eTA wel mogelijk

Ondanks dat het momenteel niet mogelijk is om naar Canada te reizen kan het eTA Canada wel alvast worden aangevraagd. Aangezien deze reistoestemming vijf jaar geldig is, heeft u ruim de tijd om af te wachten wanneer uw reis naar Canada wel doorgang kan vinden. Ook reeds toegekende eTA’s blijven onverminderd geldig. De levertijd bedraagt nog steeds gemiddeld 72 uur.

Overstappen in Canada ook mogelijk

Momenteel is het wel mogelijk om een overstap of tussenlanding te maken in Canada op vertoon van uw vliegticket naar uw eindbestemming. Hier bestaat geen speciaal eTA voor; u kunt gewoon gebruikmaken van het normale eTA. U dient dus ook aan dezelfde voorwaarden te voldoen. Vanwege het coronavirus is het momenteel niet toegestaan de terminal tussendoor te verlaten tijdens uw overstap.

Voor een overstap of een toekomstige reis na de inreisbeperkingen kan wel een eTA Canada worden aangevraagd via de reguliere online aanvraagprocedure.

eTA Canada aanvragen

Beperkte aankomstmogelijkheden in Canadda

Op dit moment zijn er slechts 4 vliegvelden open voor internationale vluchten, namelijk Calgary International Airport, Vancouver International Airport, Toronto’s Pearson International Airport en Montréal’s Pierre Elliott Trudeau International Airport. Wanneer reizigers weer worden toegelaten tot Canada zult u ook rekening moeten houden met aanvullende voorwaarden opgesteld door uw luchtvaartmaatschappij.

Bevindt u zich al in Canada?

In dat geval is het niet verplicht om direct terug te keren naar Nederland. Om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken wordt u door de Canadese overheid verzocht onderstaande maatregelen in acht te nemen:

  • Zorg voor een goede hygiëne (was uw handen regelmatig gedurende 20 seconden, hoest of nies in een wegwerp tissue of in uw elleboog en raak uw gezicht zo min mogelijk aan)
  • Blijf thuis bij klachten of als u een verhoogd risico loopt
  • Vermijd drukke plekken en fysiek contact. Houd altijd 2 meter afstand van anderen. Begeef u enkel buitenshuis als dit noodzakelijk is en probeer hierbij rekening te houden met spitsuren
  • Desinfecteer objecten die u aanraakt
  • Draag een mondkapje

Maatregelen volgen elkaar snel op. Houd daarom de regionale en nationale adviezen in de gaten.

Krijg ik de kosten van het eTA Canada terug?

Nadat u een eTA-aanvraag ingediend heeft en deze in behandeling is genomen door de immigratiedienst van Canada, is het niet meer mogelijk om deze te annuleren. De Canadese overheid vergoedt geen kosten die gemaakt zijn voor een eTA, ook als u deze niet meer gebruikt. Gezien de lange geldigheidsperiode kunt u alsnog van uw eTA gebruikmaken als u binnen 5 jaar na het moment van toekenning (of tot het moment dat uw paspoort verloopt) naar Canada reist. Informeer bij uw reis- of annuleringsverzekering of de luchtvaartmaatschappij waarmee u naar Canada zou reizen naar eventuele vergoedingen voor opgelopen schade door het coronavirus.

Disclaimer: ondanks regelmatige updates is het vanwege de snelle ontwikkelingen omtrent het coronavirus niet mogelijk om te garanderen dat de informatie op deze pagina over het coronavirus en reizen met een eTA te allen tijde compleet en actueel is.