Reizen van Canada naar Amerika

De grens tussen Canada en Amerika oversteken

Bent u van plan om na een verblijf in Canada ook naar Amerika te reizen? Dan heeft u naast een eTA voor Canada waarschijnlijk ook een reistoestemming voor Amerika nodig. Op deze pagina kunt u alles lezen over de regels die van toepassing zijn op een reis van Canada naar Amerika of andersom.

Reizen van Canada naar Amerika en andersom

Zowel voor een reis naar Canada als naar Amerika geldt dat u een geldig paspoort en een geldige reistoestemming nodig heeft. De makkelijkste manier om aan deze verplichting te voldoen is het aanvragen van een elektronische reistoestemming. Voor Canada is dat het eTA. Bij aankomst in Canada per vliegtuig moet u altijd in het bezit zijn van een geldige eTA reistoestemming of visum. Het eTA is sneller, goedkoper en gemakkelijker aan te vragen dan een visum voor Canada. Het eTA moet voor vertrek naar Canada worden aangevraagd.

Van Canada naar Amerika reizen

Als u na uw verblijf in Canada door wilt reizen naar Amerika, moet u ook een geldige reistoestemming voor Amerika bezitten. Dat kan een ESTA of visum zijn. Het ESTA is een elektronische reistoestemming die vergelijkbaar is met het eTA Canada, maar die wordt verstrekt door de immigratiedienst van de Verenigde Staten van Amerika. Voor een reis naar Amerika moet altijd een reistoestemming worden aangevraagd, ongeacht de manier waarop u Amerika inreist (over land, over zee of met het vliegtuig). Een ESTA is eenvoudiger, sneller en goedkoper aan te vragen dan een visum. Als u niet aan alle ESTA voorwaarden voldoet, moet u echter een visum voor Amerika aanvragen.

Vanuit Amerika richting Canada reizen

Als u in Amerika bent en vervolgens over land naar Canada wilt reizen, bijvoorbeeld met de auto, trein of bus, of over zee met een boot of cruiseschip, dan hoeft u geen eTA te aan te vragen. Bij een reis vanuit Amerika naar Canada over land of zee is het eTA namelijk niet verplicht, zolang de reiziger wel voldoet aan alle voorwaarden voor het reizen zonder visum. Dit betekent dus ook dat de reiziger de nationaliteit moet hebben van een land dat vrijgesteld is van de Canadese visumplicht. U moet in dit geval slechts een formulier invullen, waarna u uw reis kunt vervolgen. Houd er rekening mee dat u voor een reis naar Canada altijd in het bezit moet zijn van een geldig paspoort. Reizigers die niet in aanmerking komen voor het eTA en die dus een visum moeten aanvragen, moeten dit ook doen voor een reis naar Canada over land of zee.

Van Amerika naar Canada vliegen

Als u vanuit Amerika naar Canada vliegt en dus niet over land of zee in Canada aankomt, is een eTA wel altijd verplicht. Ook als u vanuit Amerika alleen naar Canada vliegt voor een overstap naar een ander land. Als u met het vliegtuig in Canada aankomt, moet u altijd over een geldige reistoestemming beschikken, ongeacht vanuit welk land u in Canada aankomt of naar welk land u vanuit Canada doorreist. In dit geval is dus altijd een geldig eTA of visum Canada nodig. Voor wie in aanmerking komt voor het eTA, is deze reistoestemming de gemakkelijkste en snelste oplossing om aan deze verplichting te voldoen.

Voldoet u niet aan de voorwaarden van het eTA of ESTA?

Als u niet aan de voorwaarden van het eTA Canada voldoet, moet u een visum voor Canada aanvragen. Hetzelfde geldt voor het ESTA voor Amerika. Als u niet aan de voorwaarden voldoet, moet u een visum voor Amerika aanvragen. Welk visum u precies moet aanvragen is afhankelijk van uw situatie. Als u slechts een overstap wilt maken, geldt voor beide landen dat u een transit visa kunt aanvragen. In Amerika wordt dit visum ook wel het C-visum genoemd. Als u al beschikt over een bezoekersvisum (visitor visa) voor Canada, kunt u die ook gebruiken voor uw overstap in Canada. Het is dus belangrijk dat u zich voor vertrek naar Canada of Amerika goed inleest over de visumregels van het land waar u naartoe reist en dat u ervoor zorgt dat u ruim voor vertrek al uw documenten op orde heeft.