Aanvraagprocedure voor het visum Canada

Aanvraagprocedure voor het visum Canada

Het eTA is bedoeld voor een verblijf in Canada van maximaal 6 maanden. Het eTA Canada kan gebruikt worden voor een vakantie, een zakenreis, een overstap of een korte cursus, studie of uitwisseling. In andere gevallen is een visum of een speciale permit nodig. Ook reizigers die niet aan de voorwaarden van het eTA voldoen - bijvoorbeeld personen met een nationaliteit die niet in aanmerking komt voor een eTA (van staten waaraan Canada geen vrijstelling van de visumplicht heeft verleend) - moeten een visum aanvragen. Dat kan niet op deze website, maar alleen op de website van de Canadese overheid, bij een visa office of bij een Visa Application Centre (VAC).

Ambassades in Nederland en België verwerken geen visumaanvragen

Voor veel landen kan men bij de ambassade terecht voor het aanvragen van een fysiek visum of een studie- of werkvergunning. De Canadese ambassades in Den Haag en Brussel houden zich echter niet met visumaanvragen bezig. Zij verlenen consulaire diensten aan Canadezen in Nederland en België, maar niet aan Nederlanders of Belgen die naar Canada willen reizen. Aanvragen voor visums en permits worden daarom niet door de ambassades in Brussel en in Den Haag verwerkt.

De Canadese immigratiedienst heeft wel visa offices in ambassades en consulaten in andere landen in Europa. Bijvoorbeeld in de Canadese ambassade in Parijs, de Canadese ambassade in Rome, de Canadese ambassade in Wenen en in de High Commission of Canada in Londen. Hier kunnen reizigers - indien nodig - terecht voor het laten afnemen van biometrische gegevens, maar ook voor vragen over hun aanvraag voor een visum of permit.

Daarnaast heeft de immigratiedienst een deel van zijn werkzaamheden uitbesteed aan particuliere bedrijven, ook wel Visa Application Centres (VAC) genoemd. Deze bedrijven, die over de hele wereld gevestigd zijn, hebben formele contracten met de Canadese overheid en zijn bevoegd om biometrische gegevens af te nemen en visumaanvragen en paspoorten naar een visa office door te sturen. Deze Visa Application Centres kunnen gebruikmaken van een back-office van de Canadese Immigratiedienst en op die manier reizigers bijstaan bij vragen of problemen met hun aanvraag voor een visum Canada of een permit.

Canadese visa offices

Terwijl het eTA Canada geheel online aangevraagd kan worden, kan het voor een visumaanvraag noodzakelijk zijn om persoonlijk bij een visa office langs te komen. Voor veel fysieke visums en studie- of werkvergunningen zijn namelijk biometrische gegevens vereist, zoals vingerafdrukken en pasfoto’s. Er zijn geen Canadese visa offices in de ambassades in Nederland en België. Het visa office in Londen verwerkt aanvragen van inwoners van Nederland en het Verenigd Koninkrijk en het visa office in Parijs die van inwoners van België, Luxemburg, Liechtenstein, Frankrijk, Portugal, Spanje en Zwitserland. Visumaanvragen van inwoners van Duitsland en Oostenrijk worden verwerkt door het visa office in de Canadese ambassade van Wenen.

Visa Application Centre (VAC)

Toch hoeven Nederlanders en Belgen niet helemaal naar Londen of Parijs voor het aanleveren van biometrische gegevens. In veel landen in Europa bevinden zich namelijk Visa Application Centres van particuliere instanties die in opdracht van de Canadese overheid de gegevens naar een visa office doorsturen. Het Visa Application Centre heeft geen invloed op de uitslag van visumaanvragen. Alle aanvragen worden uiteindelijk verwerkt door de Canadese immigratiedienst. Het Canadese VAC in Nederland - VFS Global - is gevestigd in Den Haag. Daarnaast zijn er VAC’s in onder andere Düsseldorf, Berlijn, Londen, Dublin, Parijs, Rome, Madrid en Wenen.

eTA Canada sneller, eenvoudiger en goedkoper

Het wordt aanbevolen eerst te controleren of u in aanmerking komt voor een eTA Canada. Het eTA wordt namelijk veel eenvoudiger en sneller aangevraagd dan een visum of permit voor Canada. Het eTA kan met het digitale aanvraagformulier op deze website geheel online worden aangevraagd. Men hoeft dus niet persoonlijk bij een balie langs te komen om het paspoort in te leveren of om biometrische gegevens te laten afnemen.

Aanvragen worden doorgaans al binnen drie dagen goedgekeurd, spoedaanvragen gemiddeld zelfs al na 18 minuten. De verwerking van visumaanvragen duurt veel langer. Afhankelijk van het land waar men woont, kan het weken of wel maanden duren voor u het visum ontvangt. Bovendien zijn de kosten voor het eTA van €29,95 aanzienlijk lager dan de kosten voor een visum. Hoewel de precieze kosten afhangen van het soort visum of vergunning dat men nodig heeft, beginnen de prijzen voor visums bij 100 Canadese dollar.

Een eTA Canada aanvragen

eTA ook geschikt voor zakenreis of studie in Canada

In de meeste gevallen is het niet nodig om voor een reis naar Canada een visum aan te vragen. Het eTA Canada is niet alleen geschikt voor vakanties, maar ook voor zakenreizen of korte studieprogramma’s in Canada. Als u niet in dienst treedt bij een organisatie in Canada en geen fysiek werk gaat verrichten heeft u meestal geen visum of Work Permit, maar alleen een eTA nodig. Ook voor een studieprogramma of uitwisseling van korter dan zes maanden heeft u geen Study Permit nodig, maar is het eTA meestal voldoende. Met het aanvragen van een eTA Canada bespaart u zich dus een bezoek aan een visa office of VAC en bespaart u zich lange wachttijden en hoge kosten.