eTA overstap

Overstappen in Canada met een eTA

Vliegt u naar Canada om vanuit daar door te reizen naar een andere bestemming? Voor een overstap of doorreis in Canada moeten reizigers altijd over een geldig eTA of visum voor Canada beschikken. Op deze pagina vindt u alle informatie over het maken van een overstap in Canada en welke reistoestemming u daarvoor nodig heeft.

Een overstap in Canada

Bijna alle reizigers die per vliegtuig in Canada aankomen, moeten in het bezit zijn van een geldige reisvergunning. Dat kan een visum of een eTA Canada zijn. De enige uitzondering hierop zijn reizigers met een Amerikaans of Canadees paspoort of een permanente verblijfsvergunning van Canada.

Een overstap met een visum of een eTA?

Houders van een Nederlands of Belgisch paspoort, maar ook houders van een paspoort dat is uitgegeven door een ander EU-land, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland, kunnen voor een reis naar Canada een eTA aanvragen. Hiervoor moeten zij wel aan alle voorwaarden voldoen. Dit geldt dus ook voor een overstap in Canada. Reizigers met een paspoort van een land dat is uitgezonderd van de visumplicht voor Canada hoeven voor een overstap dus geen visum aan te vragen.

Reizigers die niet in aanmerking komen voor een eTA moeten daarentegen een bezoekersvisum of transitvisum aanvragen. Welk visum er specifiek moet worden aangevraagd is afhankelijk van de nationaliteit van de reiziger en de duur van het verblijf in Canada. Voor reizigers die in aanmerking komen voor een eTA geldt het advies om ook voor een overstap deze reistoestemming aan te vragen. Het eTA is namelijk gemakkelijk online aan te vragen, is goedkoper dan een visum en wordt doorgaans al binnen enkele dagen toegekend.

eTA aanvragen voor een overstap

Of u het eTA nu aanvraagt voor een overstap of voor een ander reisdoel, de aanvraagprocedure is hetzelfde. Tijdens het invullen van het online aanvraagformulier kunt u uw reisdoel selecteren. Als u een eTA aanvraagt voor een overstap, kunt u deze reisvergunning daarna ook nog gebruiken voor andere toeristische of zakelijke reizen naar Canada. Een eTA is namelijk 5 jaar geldig en kan voor meerdere reizen gebruikt worden. U hoeft voor een eventuele volgende reis, na uw eerste reis waarbij u een overstap maakte, niet aan te geven dat u een ander reisdoel heeft, zolang dit reisdoel maar is toegestaan met een eTA. Reizigers die in aanmerking komen voor een eTA hoeven deze reistoestemming alleen aan te vragen voor reizen naar Canada per vliegtuig. Voor reizen naar Canada over land of zee hebben zij geen eTA nodig. Wel moeten zij ook in dit geval voldoen aan de voorwaarden die gelden voor reizen met een eTA.

Vliegveld in Canada

Transit- of bezoekersvisum?

Reizigers die niet aan de voorwaarden van het eTA voldoen of die de nationaliteit hebben van een land dat onder de visumplicht van Canada valt, moeten voor een overstap in Canada over een geldig visum beschikken. Hieronder leest u hierover meer.

Visitor visa (bezoekersvisum)

Als u van plan bent het vliegveld in Canada gedurende uw overstap te verlaten en u voor uw volgende internationale vlucht dus weer moet inchecken en door de douane moet, heeft u een bezoekersvisum nodig. Ook als het gaat om een internationale vlucht en u minder dan 48 uur in Canada doorbrengt. Daarnaast moet altijd een bezoekersvisum worden aangevraagd als de reiziger de Canadese grens over land of over zee oversteekt. Als u de grens dus per auto, bus of trein oversteekt of in het land aankomt per boot of met een cruiseschip, is een visitor visa altijd verplicht.

Transit visa

Een transitvisum is een visum dat in enkele gevallen wordt uitgegeven als reizigers alleen in Canada zijn voor een korte overstap. Alle transitvisa zijn dan ook voor slechts een bepaalde korte tijd geldig. Dit visum wordt alleen toegekend als de reiziger geen eTA kan aanvragen en niet in het bezit is van een visitor visa. U kunt dit visum alleen aanvragen als uw vlucht een tussenlanding maakt op een Canadees vliegveld en daarna weer doorvliegt naar de eindbestemming of als u overstapt van de ene op de andere vlucht en het vliegtuig wel verlaat, maar het vliegveld in Canada niet. De overstap mag in dit geval niet langer dan 48 uur duren, anders is een bezoekersvisum nodig. Tijdens de aanvraagprocedure van dit visum wordt gekeken of het visum geldig zal zijn voor één of twee overstappen in het land.

Vrijstelling visumplicht voor bijtanken

Er bestaat slechts een uitzondering waarbij reizigers geen eTA of visum nodig hebben in het geval van een tussenlanding in Canada. Deze uitzondering geldt voor reizigers die via Canada naar de Verenigde Staten van Amerika reizen en alleen een stop maken in Canada om het vliegtuig te laten tanken. Hierbij mogen reizigers het vliegtuig gedurende de stop in Canada niet verlaten. Het gaat hierbij dus weliswaar om een tussenstop in Canada, maar niet om een overstap op een ander vliegtuig. Houd er rekening mee dat reizigers in het geval van een reis naar de Verenigde Staten voordat ze in het vliegtuig stappen al in het bezit moeten zijn van een geldig ESTA of visum voor Amerika.