eTA Canada nodig

Heb ik een eTA Canada nodig?

Voor Nederlanders en Belgen die naar Canada reizen is het meestal niet nodig een visum aan te vragen. Dat komt doordat Nederland en België onder de ‘visa exempt countries’ vallen. Wel hebben Nederlanders en Belgen een eTA Canada nodig om naar Canada te mogen vliegen.

eTA benodigd?

In het kort komt het erop neer dat iedereen met de Belgische of Nederlandse nationaliteit (en bijbehorend paspoort) een eTA Canada nodig heeft om per vliegtuig naar Canada te reizen. Er zijn enkele uitzonderingsgevallen, de meest voorkomende is het bezitten van een visum voor Canada. Voor degenen die al een Canadees visum hebben is het niet nodig een eTA Canada aan te vragen. Weliswaar heeft iedereen deze reistoestemming nodig om naar Canada te mogen reizen, maar bij het verlenen van een visum voor Canada wordt automatisch ook een eTA geleverd. Vaak zonder dat de reiziger dit in de gaten heeft. Het eTA wordt namelijk volledig digitaal verwerkt door de Canadese overheid en de luchtvaartmaatschappij checkt bij het boarden voor elke reiziger of een geldig eTA is afgegeven.

In het kort komt het erop neer dat iedereen met de Belgische of Nederlandse nationaliteit (en bijbehorend paspoort) deze reistoestemming nodig heeft om per vliegtuig naar Canada te reizen.

Niet benodigd?

De uitzonderingen, om naar Canada te mogen reizen zonder eTA, bestaan uit vijf categorieën.

Aankomst per boot of over land

Het eTA Canada is alleen nodig als u per vliegtuig aankomt in Canada. Reist u per boot, auto of anderszins over land of zee? Dan is het niet nodig een aanvraag in te dienen, mits u beschikt over een Nederlands of Belgisch paspoort.

Bezitters van een visum voor Canada

Strikt genomen hebben ook reizigers met een Canadees visum een eTA nodig. Dat wordt echter al direct toegekend bij de afgifte van het visum. Is het visum nog niet verlopen maar de gekoppelde eTA-reistoestemming wel? Dan dient ook een reiziger in het bezit van een visum een nieuwe eTA-aanvraag te doorlopen om Canada in te mogen reizen.

Reizigers die in Canada wonen of hebben gewoond

Allereerst is er de groep bezitters van de Canadese nationaliteit; iedereen die in het bezit is van een Canadees paspoort heeft geen eTA nodig. Reizigers die ooit in Canada hebben gewoond en nooit officieel hun status als 'permanent resident' hebben opgezegd, kunnen geen eTA aanvragen; zij kunnen een Canadees paspoort, Permanent Resident Card of een Permanent Resident Travel Document aanvragen.

Canadese Natuur

Diplomaten

Diplomaten die in Canada werken hebben ook geen eTA nodig, zij worden met hun diplomatenpaspoort altijd toegelaten.

Cabinepersoneel

Cabinepersoneel op vluchten van en naar Canada heeft geen eTA nodig om toegelaten te worden tot het vliegtuig of het land.

eTA aanvragen

Heeft u bovenstaande tekst gelezen en geconcludeerd dat u een eTA nodig heeft voor uw reis naar Canada? Navigeer dan naar het aanvraagformulier.