eTA paspoorteisen

Wat zijn de paspoorteisen voor een eTA Canada?

Om met een eTA Canada naar Canada te reizen is een paspoort vereist dat geldig is tot minimaal een dag na vertrek uit Canada. Tevens is vereist dat het paspoort een digitale chip bevat met biometrische gegevens van de eigenaar. Ook mag alleen naar Canada worden gereisd met het paspoort waarmee het eTA is aangevraagd; het paspoortnummer wordt bij het aanvragen gekoppeld aan het eTA. Als een (verlopen) paspoort wordt vervangen door een nieuw paspoort krijgt dit nieuwe paspoort altijd een nieuw paspoortnummer, waardoor het eTA met het oude paspoortnummer ongeldig wordt.

De koppeling tussen het paspoort en het eTA

Alle eTA reistoestemmingen zijn gekoppeld aan het paspoort dat is gebruikt bij de aanvraagprocedure van het eTA. Het gaat hierbij om het paspoortnummer, dat uniek is voor elk paspoort. In het eTA-aanvraagformulier wordt gevraagd naar het paspoortnummer en hieraan wordt het eTA gekoppeld. Een eTA Canada is alleen geldig als het paspoort waarmee de aanvraag van het eTA is ingediend ook nog geldig is en met dit paspoort wordt gereisd. Zodra het paspoort verloopt, verloopt ook de geldigheid van het eTA. Er moet dan met een nieuw paspoort een nieuw eTA worden aangevraagd.

Stempels in een Canadees paspoort

Biometrische gegevens

Aanvullende paspoortvereisten om een eTA te kunnen aanvragen zijn de aanwezigheid van een chip met biometrische gegevens van de eigenaar van het paspoort. Alle paspoorten die door de Nederlandse en Belgische overheid zijn uitgegeven en momenteel nog geldig zijn beschikken over de vereiste chip met biometrische gegevens.

Paspoort bijna verlopen

Is uw paspoort bijna verlopen? Als uw paspoort is verlopen voordat u Canada weer verwacht te verlaten, dan dient u eerst een nieuw paspoort aan te vragen bij uw gemeente. U kunt uw eTA dan pas aanvragen wanneer u uw nieuwe paspoort heeft ontvangen. Als uw gemeente hier langer over doet dan dat u kunt wachten op het eTA, kunt u gebruik maken van een noodpaspoort. Vraag bij uw gemeentekantoor naar de te ondernemen stappen om snel aan een noodpaspoort te komen.

Voldoet uw paspoort aan de eisen?

Dan kunt u de aanvraagprocedure voor uw eTA starten met onderstaande knop.